Projekt neve:

Csepel Arca

Projekt típusa: ötletpályázat
Díjazás: 2. díj, közönségdíj
Projekt éve: 2016
Környezetrendezés: 15 000 m2
Keresőszavak: rehabilitáció, szolgáltatóház, városközpont

A pályázat célja a Csepel forgalmas területén található, panelházakkal határolt üzletközpont rehabilitációja. A hullám több szempontból is jelentőséggel bír. Egyrészt utal a Csepel-sziget és a Duna kapcsolatára, történelmére, másrészt az itt élő emberek mindennapi ingázására. A Kossuth Lajos utcai tengelyt, mint egy hullámzó szalagot képzeljük el, melynek egyik hullámhegye – a tervezési területünk közepe – a két épület „találkozása”.

A az üzletközpont két lepényét a köztes közösségi tér felé egyre jobban megnyitjuk. A Kossuth Lajos utca jelentős forgalmától való elválasztás miatt az üzletközpontokat a Kossuth Lajos utca felé nagyobb felületen zárnánk, mely zárás a belsőbb területek felé felszakadozik. Az Ü1 és Ü2 központok környezetének, használatának jellege más. Az Ü1 központ a HÉV felöli  megérkezés helye, mozgalmas egybefüggő tér mely az egész épület közlekedőrendszerével áramló, egybefüggő rendszert képez. Az Ü2 üzletközpont sokkal nyugodtabb, környékén jelenleg is kisebb „helyek”, szigetek érzékelhetők. Ezt folytattuk, az épület több kisebb tér köré szerveződik.

Az Ü1 üzletközpont dinamikusabb, összefüggő, áramló terek láncolata. Az északi végén egy nagyobb tér zárja, mely egyrészt a megérkezési pont a HÉV felől, másrészt itt találhatók a vendéglátó egységek. Ezzel a térrel egységben egy tetőteraszt is létrehoztunk, mely a forgalmas úttól és a lenti áramló tértől elemelve nyugodtabb, leülős helyeket tud biztosítani.

Az Ü2 üzletközpont nyugodtabb. Déli részén nyitott, parkosabb jellegű, kulturális funkciókkal, mint a szabadtéri könyvespolcok. A tető alatti épületrész az egymást követő átriumok köré rendezett egységekből épül fel.

Megőrizzük, és hasznosítjuk az épületek alapozását, oszlopait, a tető szelemenjeinek nagy részét. Amellett, hogy az előbbiek tartószerkezeti szerepe megmarad, további feladatokat is kapnak. A külső térben található, szabadon álló oszlopokat polikarbonát lemezekkel burkoljuk, hogy a burkolat és az oszlop között fennmaradó helyen megoldható legyen az esővíz tetőről való levezetése a csapadékgyűjtő tartályba, valamint fénycsövek elhelyezésével lámpaként is funkcionáljanak.