Projekt neve:

Budapest Diákváros

Projekt típusa: tervpályázat
Díjazás: 2. díj
Projekt éve: 2021
Méret: 20 000 m2
Keresőszavak: csarnok, csepel, diákváros, irodaház, kollégium, műemlék
vezető tervező: Deichler Tímea Jakab Dániel Szabó Levente (Hetedik Műterem)
Építész munkatárs: Kolossváry Bernadett Kovács Regina Gaál Renáta

A Nagyvásártelep területe Budapest működése szempontjából lényeges helyszín volt: egykor a város élelmiszer­ellátásának logisztikai központja, ám annak növekedésével szerepét fokozatosan elvesztette. A csarnok fő karakterét a ma is meglévő grandiózus tereinek atmoszférája és az ezeket hártyaként körülölelő festői finomsággal rendelkező homlokzat adja. A terület fejlesztési koncepciója, mind közlekedésével, funkcionális tagolásával, mind a terek szerepének meghatározásában gyalogosbarát, emberközeli városrészt vízionál. Tervünk koncepciójának alapja a csarnok belső tereit a környező külső terekkel  összekötő folytonos köztér létrehozása, mely számára a meglévő épület, mintegy történeti hártyaként nyújt védelmet. Célunk az épület burkának, tetejének, homlokzatának műemlékvédelmi szempontok szerinti helyreállítása, a belső terek élettel való megtöltése, atmoszférájuk megőrzése, a látogatók számára elérhetővé, átélhetővé tétele.

Minden funkciócsoporthoz tartozó épületrész, ház az adott szerephez legjobban illő, jellegzetes térstruktúrát alkot. Különféle fizikai és vizuális eszközökkel kapcsolódnak a környező területekhez. Kitelepüléseikkel, különleges karakterük által meghatározzák környezetük atmoszféráját. A csarnok nagy egybefüggő terében változatos hangulatú, nyitottságú helyek jönnek létre, amelyek különböző események, tevékenységek számára biztosítanak megfelelő területet.

A hatalmas méretű csarnokbelsőben a szerkezethez konzolszerűen csatlakozik az épület egész hosszában végigfutó karzat.  A csarnoktér teljes területe alatt pince található, mely fő karakterét ma is látványos gombafödémei adják. Jelenleg a csarnokszint, a karzat és a pince alapvetően különálló világot képeznek. Tervünk folytonos köztere vizuálisan és fizikailag is szervesen kapcsolja össze a három szintet, mely lehetővé teszi, hogy minden funkció kiaknázza az egyes karakterek értékeit: a csarnoktér egybefüggő nagy terébe csak a különböző funkciók fő elemei állnak be, a beköltöző nagyméretű funkciók ellenére tere szabad marad, eredeti hangulatát meg tudja őrizni.

A kollégium földszintjével és pincéjével kapcsolódik a tervünkben ábrázolt folytonos köztérhez. Közvetlen kapcsolatban van a süllyesztett városi térrel, a pincéjében helyezkedik el a sport- és rendezvényterem. A földszint nyitott, átlátható és átjárható tereiben a megérkezéshez, üzemeltetéshez kötődő funkción kívül, kávézóval együttműködő közösségi teret alakítottunk ki, mely a különböző külső kapcsolatainak köszönhetően  sokszínűen használható terület.

Az irodaépület földszint és első emeleti tereivel kapcsolódik tervünk folytonos közteréhez. Itt alakítottuk ki a közös recepciót, tárgyalókat és kávézót, valamint a co-working területeket. Az első emeleten a meglévő zárt hídon elérhetők a csarnok közeli éttermi egységei. Új nyitott hídon pedig az irodaház terasza bekapcsolódhat az étterem teraszos világába.