Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Építészet Ligete - Építész Múzeum - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Építészet Ligete - Építész Múzeum

Projekt típusa: hasznosítás, közösségi és kulturális, lakó- és szállásépület, oktatás és iroda, Projektek, tervpályázat, Tervtípus
Díjazás: kiemelt megvétel
Projekt éve: 2022
Méret: 15 000 m2
Keresőszavak: építészet, köztér, múzeum, pavilon
Vezető tervezők:: Deichler Tímea Jakab Dániel
Építész munkatárs: Kolossváry Bernadett Kovács Regina Gaál Renáta
Látványtervező: Falussy Bence

Az tervezési terület építészetileg már önmagában inspiráló helyszín. A telken megtalálható épületek különböző stílusok építési jegyeit képviselik. Az építészeti múzeum ebbe a diverz környezetbe hivatott illeszkedni, folytatva az korok emlékeinek sorát. Fontos számunkra a telken lévő épületek karakterének, stílusjegyeinek megőrzése, esetenként újból láthatóvá tétele.

A sokszínű közegben az új épület képviseli korunkat. Számunkra a kortárs ház, elsődleges és legfontosabb szerepe, hogy minél magasabb színvonalú, összefüggéseiben gazdag életteret teremtsen használói számára. A kortárs múzeumok szerepe egyre inkább a közösségi terek megfogalmazásában keresendő. A pályamunkánk sokszínű lehetőségeket teremt a használói közösség közötti, illetve a természetes és az épített környezettel való interakcióra, ebben látjuk a múzeum jelenlegi küldetését.

Tervünkben az új épület környezetében feloldódó, alakítható, térstruktúra, melynél a változatos külső és belső kapcsolatok létrehozása mellett lényeges szempont volt a sokszínű használatra való tervezés, alakíthatóság, adaptálhatóság.

Az új épület, a kortárs ház mely olvasatunkban beleolvad környezetébe, sokszínű téri és használati kapcsolatokat eredményezve. A felszínen megjelenő elemei: egy pavilon és egy lépcsőző tér. A pavilon négy oldalra nyíló kialakításával, minden irányba kitelepülő, bővülő épületrész. A Bajza utca felé alakul ki a megérkezés, városi tere, itt publikus külső kiállítótér kaphat helyet. A Walter Rózsi villa felé nyílik a spacebox alkotótere, míg a Grünwald szanatórium irányába a kávézó települhet ki. A pavilon és a lépcsőző tér közötti sáv pedig a telek fontos belső közlekedési tengelye, melyen a spacebox és a kávézó funkciója is helyet kaphat.

A funkciók elosztásánál meghatározó szempont volt a 6-7-es épület homlokzata is, mint a park hátsó térfala: a 6-os épületben lévő szakmagyakorlók irodái, műtermei, illetve a 7-e épület műhelyei, egyéb működési egységei betekintést engednek, mind az építészeti tevékenységekbe, mind a múzeum háttérmunkáiba.

Az építész múzeumban a hagyományos kiállítási funkciók és a kortárs múzeumokra jellemző közösségi tevékenységek továbbra is helyet kapnak. Azonban a múzeum lelkét az interaktív, a látogatókat is intenzíven bevonó alkotó és művészeti események jelentik.Tervünkben az új épület fő megérkezési pontjától – a pavilontól – induló összefüggő, három szintes térstruktúra vezet az állandó kiállítások elmélyült megismerést, felfedezést lehetővé tevő tereihez.

A kiállítótereket és a rendezvényteret belső közösségi tér köré szerveztük, mely a fenti terekkel a széles leülős lépcső által intenzív kapcsolatban van. A lenti központi tér azon túl, hogy előtérként funkcionál, helyet biztosíthat változó kiállítások, kötetlen rendezvények számára is, vagy a rendezvénytérrel együttműködve fogadások helyszínévé alakulhat.

A telken lévő épületeket karakterüknek megfelelő mértékben megnyitottuk a környező területek felé. Míg a szanatóriumok és a villa épület esetén ezek kisebb, azok földszintjét egy-egy ponton a parkkal összekötő szituációt eredményeznek, a 6-7 épület esetén már jelentős földszinti kapcsolatot, az új épületnél pedig több szinten való kapcsolódást jelent.