Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Evezős pálya céltornya - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Evezős pálya céltornya

Projekt típusa: közösségi és kulturális, ötletpályázat, Projektek, Tervtípus
Projekt éve: 2017
Keresőszavak: evezés, sport, torony

A páyázat fiktív helyszíne számunkra a többi munkánkhoz képest sokkal elrugaszkodottabb eredményt hozott. A terv egy formatanulmány, az evezés, mint mozgás, a hajó haladásának és vízre való hatásának leképezése.

Ahogy a hajó halad előre és az evezők belemerülnek a vízbe, körkörös hullámok sorát hozzák létre. Ezek a hullámok még akkor is kifejtik hatásukat, amikor a hajó már továbbhaladt. A hajó keltette hullámokat tovább formálja, hullámzó vonallá alakul. Az épületet a két oldalról bekapcsolódó helyek formálják. A lelátó előtti tér, a medence és strand, vagy az apartmanok és klub előtti zöld pihenő terület hasonlóan alakítják az épületet mint a hajó hullámait a lapátok keltette hullámok.

Mind a verseny során, mind a versenyre való felkészülés során minden sportolónak megvan a saját tempója, energiájának beosztása, a végső hajrá ugyanakkor valamilyen formában mindannyiuk életében jelen van. A céltorony felé való fokozatos növekedés, majd a céltorony feltörése, ezt jelképezi, a verseny és a felkészülési idő során felhalmozódott érzések felszabadulását, a siker feltörését.

Sportólói pályafutása, a versenyekre való felkészülés alatt a sportolókat különböző ingerek érik. Ez a folyamat látható az épületek telepítésén is. A rajthoz legközelebb találhatók az apartmanok, melyek az otthon, a nyugalom helyét adják. Ezt követik az edzéshez köthező funkciók, a felkészülés folyamatának résztvevőivel, majd jönnek magához a versenyhez köthető épületek, megérkezik a közönség is.

A céltorony két zárt tömbből és a közöttük elhelyezkedő, a pálya felé néző és nyíló részből áll. Az egyik zárt tömb magában foglalja a függőleges közlekedést kiszolgáló lépcsőházat és liftet, míg a másikban mosdók, kiszolgáló terek kapnak helyet. Az épületre felfutó hullámok szerepe sokrétű. A lelátó felől érkező hullám a lelátót árnyékolja, majd az épület tetején a Vip terasz korlátját képezi. A víz felől feltörők, árnyékoló felületet biztosíthatnak a mögöttük lévő terek számára, felületükre vetíthető a nyertes csapat zászlaja, valamint kijelölik és korlátját képezik a felső zárt szint, a közvetítő teraszának.