Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Grössling - városi fürdő és könyvtár - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Grössling - városi fürdő és könyvtár

Projekt típusa: hasznosítás, közösségi és kulturális, lakó- és szállásépület, oktatás és iroda, Projektek, tervpályázat, Tervtípus
Díjazás: 4. díj
Projekt éve: 2020
Méret: 5 000 m2
Keresőszavak: fürdő, könyvtár, közösségi tér, multifunkció, városi tér
Látványtervező: Falussy Bence
Tájépítész: OpenSpace Kft.
Gépész: Szakál Szilárd

A Grössling-fürdő revitalizálásának egyik alapvetése a közösségi szerep felvirágoztatása. Ezt erősíti a kiírás programjának meghatározó részeként a hagyományos fürdő funkciót kiegészítő, azt másfajta kulturális jelentéssel támogató könyvtár megjelenése. Egyedülálló, hogy a két funkció egy épületen belül van jelen, így nem csupán egy jó fürdő és egy jó könyvtár létrehozása volt a célunk, azt kerestük, hogyan tudják egymást és az épületet, a városrészt erősíteni, fejleszteni. Ezért az egyes funkciók jelenlétét összefonódó, élő és intenzív kapcsolatként képzeljük el. Úgy gondoljuk, hogy a város számára a különböző intézmények akkor tudnak legjobban érvényesülni, ha azok közvetlen kapcsolatban vannak a környező közterületekkel is. Tervünkben a külső köztér folytatásaként létrehozott passzázson keresztül a fürdő és a könyvtár határai elmosódnak, a funkciók évezredes hagyományai és értékei egymással egyesülve színes izgalmas közösségi teret eredményeznek. A passzázs kialakítása a fürdő 1914-es állapotának részbeni helyreállításával és kortárs újra értelmezésével jön létre, ezáltal nem csak funkcionálisan, történetileg is összetett, pulzáló élettel teli hely jön létre. Itt, a városi szövetbe beépülő, a városlakók számára megnyitott multifunkciós területen egyesül a múlt és a jelen, a fürdő és a könyvtár, ez Grössling szíve.

Grössling Fürdő és Könyvtár, passzázs, fedett városi tér

A Grössling épületegyüttese az elmúlt 125 évben folyamatosan bővült, ezáltal karaktere, hangulata is alakult. A kiírók az 1914-ben átadott állapotot nevezték meg a fürdő fénykorának, számukra legkedvesebb állapotának. A különböző állapotokat bemutató terveket vizsgálva szintén az akkori térstruktúrát és működési modellt találtuk a legtisztábbnak, ezért arra törekedtünk, hogy annak pozitívumait minél jobban megismerjük és megtartsuk a jelen kort kiszolgáló épület kialakításakor. Az 1914-es állapot meghatározó örökségét jelentik tervünkben a terek struktúrája, kapcsolatai, az atmoszférájuk és mindehhez kapcsolódva az egykori női fürdő melletti belső homlokzat helyreállítása.

Minden tervezési feladatunk során alapvető szempont számunkra, hogy olyan tereket hozzunk létre, melyek a funkcionális igények kielégítése mellett a környéket legjobban szolgálják. Tervünk középpontjában a fürdőt és a könyvtárat elválasztó és egyben összekötő nyitott közösségi tér van, mely belső publikus utcaként teremt kapcsolatot az épület melletti rekreációs park, valamint az általunk a foghíj telken létrehozott kulturális tér között is.

A Grössling komplexum folyamatosan bővült, melyben minden hozzáadott épületrész más korszakot, stílus képvisel. Tervünkben további új elemekkel, kiegészítésekkel folytatjuk a Grössling történetét, amelyek mind formájukban, mind anyaghasználatukban kapcsolódnak örökségéhez. Ezeket a bővítéseket Grössling legjellegzetesebb elemei, a kémény és a kazánház alakja és anyaghasználata ihlette.

Grössling Fürdő és Könyvtár tervpályázat, könyvtár tér

A fürdő tereinél különböző mértékű nyitottságot, publikusságot, használati módokat, atmoszférát határoztunk meg reflektálva a lehetséges használói igényekre. Az úszómedence és az ülőmedencék helyreállításával azok eredeti – sport és társasági – szerepét adnánk vissza.  A női fürdő egykori medencéjének helyén egy központi, nyitott, nyüzsgő területet képzelünk el masszázsfúvókával, csobogó vízzel, ahol a fürdőzők kilátnak a passzázs terére is. A tetőn szabadtéri medencét helyeztünk el, mely egyik oldalán a túlfolyó víz optimalizálja a fél szinttel lentebb lévő tetőszakaszon létrehozott városi oázis mikroklímáját. A fürdő belső tereinek  bővítésére a meglévő épülettömeget követő, nagy belmagasságú, perforált homlokzatú térben alakítottuk ki a legnyugodtabb hangulatú relaxáló medencét, kapcsolatban a belső sűrű növényzetű pihenő udvarral.