Projekt neve:

Hódmezővásárhelyi Andrássy út térfal rehabilitáció és városi könyvtár telepítése

Projekt típusa: ötletpályázat
Díjazás: megvétel
Projekt éve: 2017
Keresőszavak: homlokzat, könyvtár, promenád, rehabilitáció, városközpont
Építész munkatárs: Fejérdy Péter

Hódmezővásárhely központjában, a város főterének – Kossuth tér – környezetében a közelmúltban több utca is megújult. A pályázat ezek folytatásaként az Andrássy út homlokzatainak rehabilitációját, valamint új városi könyvtár számára megfelelő hely kiválasztását tűzte ki célul.

Az Andrássy út északi oldalán – ha eltekintünk az idő által okozott károktól – szép épületek találhatók. Minden épületnél az értékek megőrzése és kiemelése volt a cél, és csak azokat a kisebb elemeket bontottuk el, változtattuk meg, melyek ez ellen játszottak. Az Andrássy út déli oldalán, a 2-4-6 szám alatti épület azonban rossz állapotban van, a lakások minősége rossz, a függőfolyosók sötétek és komorak. Olyan változást szeretnénk, mely azon kívül, hogy a homlokzatot rendbe teszi, a lakásokhoz is hozzáadhat valamit. A függőfolyosók beton korlátját elbontjuk, és minden oszlopközt egy háromszögletű területtel bővítünk. Így a folyosókon az átközlekedésen kívül más funkciók, tevékenységek is helyet kaphatnak. A konyhák előtt termeszthetők fűszernövények, kis asztal, pad is kitehető, erősödik az utcával való kapcsolata is, ha az utcán a promenád felélesztésével kellemes légkör alakul ki, az itt lakók is szívesebben kiülnek, figyelhetik a lent zajló eseményeket.

Az Andrássy út a Szent Antal út és a Kossuth tér közötti szakaszának épületeire együttesen jellemző a földszinti sáv és a fölötte elhelyezkedő homlokzatszakasz különbözősége. Koncepciónk sarkalatos pontja ennek a földszinti világnak a finom egységesítése. Ezt vizuálisan a földszinti nyílások fölötti árnyékolókkal, valamint a nyílások kereteinek egységesítésével érjük el. A boltok nyílásai fölött teljes szélességükben egyforma, acélkeretes árnyékolókat helyezünk el.

A könyvtár helyét az Andrássy út közepén, a jelenlegi szolgáltatóház tömbjén határoztuk meg. Tervünkben földszinti világ, mely a Kossuth tér felől hol dinamikusan áramlik, hol meg-megáll továbbra is szabad marad. A szolgáltatóház területén helyet kapó épületek nagyobb, zártabb kubusát ettől elemelve alakítjuk ki. A földszinten csupán három kisebb áttetsző, nagy felületen nyíló egység kap helyet, melyek a kinti térrel szoros kapcsolatban állnak. Valamint a tér hátfalát képező panel alját áttörtebbé téve összekapcsoljuk a mögötte lévő területekkel is. Így a panel előtti jelenleg komor utca is felszabadul. A könyvtár zárt olvasótere, kiszolgáló terei az emeleten találhatók. Kubusa több helyen teljes magasságában áttört, ezáltal biztosítva a földszinti terület megfelelő fényellátását.