Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Hódmezővásárhelyi Könyvtár és Tudásközpont - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Hódmezővásárhelyi Könyvtár és Tudásközpont

Projekt típusa: környezetrendezés, Projektek, tervpályázat, Tervtípus
Díjazás: kiemelt megvétel
Projekt éve: 2018
Méret: 8 500 m2
Keresőszavak: könyvtár, városközpont

A tervpályázat célja Hódmezővásárhely számára új városi könyvtár tervezése. A tervezési helyszín a város főtere, a Kossuth tér déli oldalán, az ótemplom szomszédságában található. Hódmezővásárhely városközpontjára alapvezően két beépítési forma jellemző. Egyrészt zártsorú beépítés, ahol a homlokzati szakaszok kis kapukkal áttörve belső udvarokra vezetnek, valamint szabadonálló beépítés. Két főbb megközelítési iránnyal számolunk, az Andrássy utcai tram-train megálló, valamint a telek sarkán Kossuth tér, illetve a Rapcsák András utca felől. A templom fala részben megmaradt, az épületegyüttest az elbontott északi falra rendeztük, hogy a templom egykori zártabb kertjét visszaállítsuk, a templom körül egységes, nyugodt hangulatot teremtve.

Funkcionálisan három fő egységet alakítottunk ki. A leghangsúlyosabb, négyzetes alaprajzú, négy szintes épületrész foglalja magában a közösségi terek nagy részét. Az egykori templomfalra, illetve bazársor helyére rendezett földszint, plusz két pinceszintes tömegben találhatók a személyzeti helyiségek. Valamint az előbbi két egységet is összekapcsoló pinceszintek, irattárakkal, raktárakkal.

A főépület a kiszolgáló funkcióktól mentesített egybefüggő közösségi tér. Terei szabadon alakíthatóak, leválaszthatóak, hogy minél jobban tudjon meg tudjon felelni az előre meg nem jósolható igényeknek is. Az épület lentről felfelé haladva egyre zártabb, csöndesebb. A nyözsgőbb kifelé felnyíló térről, különbőzó zónákon, tereken keresztül feljutunk egy befelé záró, elmélyülést nyújtó térbe.

A négyzetes épület külső határoló szerkezete függönyfal, mely fölfelé egyre kevésbé átlátszó, a felső szinten már be- és kilátást nem enged, csak szórt fényt biztosít, ezzel is elősegítve a felső szint elmélyülést nyújtó zártságának megteremtését. A függönyfal elé, az első emelettől árnyékolást is biztosító szerelt kerámia homlokzatburkolat kerül. A fölfelé záródó perforált burkolatba elhelyeztünk három nagyobb ablakfülkét, melyen keresztül kilátás nyílik a környék legszebb pontjaira.