Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Millenáris Széllkapu - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Millenáris Széllkapu

Projekt típusa: hasznosítás, környezetrendezés, ötletpályázat, Projektek, Tervtípus
Díjazás: rangsorolás nélküli díjazás
Projekt éve: 2014
Környezetrendezés: 25 000 m2
Keresőszavak: ipari terület, park, rehabilitáció

A terület rendezésénél mind funkcióban, belső működésében és közlekedésében arra törekedtünk, hogy a Millenáris park jelenlegi arculatát folytassuk és egészítsük ki. A Melegpörgető előtti füves terület alá mélygarázst építenénk, a Fény utca forgalmát a föld alá vezetnénk. Erről a levezetett útról lehetne megközelíteni a Millenáris Park Fény utcai irodaházának parkolóját, a Mammut 2 parkolóját, valamint az általunk tervezett mélygarázst is. A felszínen megmaradó út csupán szervizútként funkcionálna, ezzel erősítve a Millenáris Park és a tervezési terület kapcsolatát. A Marczibányi tér felől induló, a Fény utca felé kifutó nyílegyenes utat a Margit körútig meghosszabbítottuk, a Millenáris Parkhoz hasonlóan erre vannak fölfűzve az általunk tervezett, hasznosított épületek. A másik jelentős út szabadabb formát vesz föl, kisebb nagyobb teresedések tagolják. A Kis Rókus utca és a Margit körút találkozásától ívesen vezet a D és B csarnokok bejáratáig.

A Margit körút és az M-jelű csarnok közé a park kezdeteként városi parkot terveztünk, pontszerű szökőkutakkal. Az M jelű csarnokot fedett- nyitott terű épületként képzeljük el. Fő megközelítése (déli homlokzat) felől szinte teljesen nyitott, míg a másik három oldalról az alsó harmadán nyitjuk meg. A csarnokban egy zárt egység, benne étterem is helyet kap.

A Melegpörgető mellé a terület észak-nyugati sarkába új épületrészt helyeztünk el, melyben kiadható helyiségek kapnak helyet. A régi épületrész hasznosítása sokrétű, akár a bővítéssel összefüggően, egész szintek egységes kiadása is lehetséges. Ezen kívül akciótérként, építészeti múzeumként, műteremházként,… is működhet, a kiadott résztől függetlenül, ezzel különlegessé téve a bérelt egységek környezetét. A Melegpörgető elé egybefüggő, nagy kiterjedésű, sík füves területet tervezünk, ahol lehetőség nyílna akár csoportos játékokra is. A Fény utca mellett kisebb pavilonszerű épületeket helyeznénk el, a parkhoz csatlakozó funkciók, boltok, illetve a mélygarázs lejárata is itt kapna helyet.