Projekt neve:

Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Speciális Képzési Központ

Projekt típusa: tervpályázat
Díjazás: megvétel
Projekt éve: 2018
Méret: 14 000 m2
Keresőszavak: egyetem, kollégium, park, tűzoltóság, üzemeltetés
Látványtervező: Falussy Bence

Jelen tervpályázat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthonának, a Ludovika campus fejlesztésének része. A tervezett épület az egyetem rendeltetéséhez, és a Campus épületeihez méltó módon fegyelmezett, tiszta képet mutat. Formavilága határozott, kemény, amelyet a környezettel való kapcsolata lazít fel. Az Orczy kert észak-nyugati oldalán a Fűvészkerttel szemközt kapott helyet, az előbbiekhez való viszonya alapvetően meghatározza az épületet. Elhelyezése, kialakítása a két parkot mind fizikailag, mind vizuálisan összeköti, kapcsolatot teremt közöttük, valamint az épület maga is mindkét parkra reflektál.

A tervezett épület funkcionálisan összetett. Helyet ad a Katasztrófavédelmi Intézet oktatási tereinek, ehhez kapcsolódóan egy komplett tűzoltó őrs és gyakorló udvar számára, az intézet kollégiumának, valamint az Orczy kert és a Campus üzemeltetési egységeinek. Az egyes egységek egymástól eltérő működési rendje, nyitva tartása a két fő (gyalogos és gazdasági) megközelítési tengely, valamint az utcához, parkhoz való viszony rendezi a funkciókat.

Az építési területet különböző magasságú épületek határolják. A tervezett épület tömege a szomszédos épületekhez is igazodva a park felől indulva fellépcsőzik. Az Orczy kert felőli egyszintes tömeg tetején az étkező és konyha fölött publikus terasz található. Innen belátható a gyakorlóudvar, mely fizikailag védett marad, de vizuálisan elérhetővé válik a park látogatói számára.

Az épület függőlegesen két különböző részből tevődik össze. Az alsó két szint alkotja az épület alapzatát. Itt kapnak helyet a földszinthez, parkhoz kötődő sokszínű funkciók, míg a felső szinteket a hasonló funkciók sokkal monotonabb sorolása alakítja. Az alapzat és a felső részek különbözősége mind kifelé, mind a belső udvar felé megmutatkozik. Azonban míg az eszközök és az anyaghasználat ugyanaz, a belső udvar teljesen szabályos, fegyelmezett képet mutat, kívülről a környezetre reagálva mind az alapzat, mind a fölötte lévő rész sokkal szabadabbá válik.

Az épület alsó két szintjét összefogó talapzat réz színű fémlemezfedéssel készül. Architektúráját a nyitott és zárt tömegű részek váltakozásának ritmusa határozza meg. Az oktatási egység talapzata fölötti helyiségek a parkok és a környezet felé nagy méretű üvegfelülettel kapcsolódnak, az üvegfelületek előtt a felső két szintet összefogó, és a szobák számára megfelelő árnyékolást biztosító perforált háló kap helyet.A kollégiumi tömböt világos tömör fémlemez burkolat fedi.