Projekt neve:

Városmajor Megújítása Tájépítészeti Tervpályázat

Projekt típusa: környezetrendezés, Projektek, tervpályázat, Tervtípus
Díjazás: 1. díj
Projekt éve: 2022
Környezetrendezés: 100 000 m2
Keresőszavak: belső tér, multifunkció, park, sport, sportcsarnok, szabadtéri színpad, tájépítészet, városmajor
Vezető tervező, tájépítész tervező: Pápai Veronika - Openspace Kft.
Vezető tervező, építész tervező: Deichler Tímea Jakab Dániel
Projektkoordinátor, építész tervező: Kolossváry Bernadett
Építész munkatárs: Kovács Regina Ostoroczky Nóra
Tájépítész: Bulath Janka Lugosi Flóra Lenkai Borbála Szilfa Vica

A Városmajor Buda legrégebbi történeti jelentőségű közparkja, melyet jelenleg méltatlan módon túlterhelnek az épített elemek, parktól idegen funkciók. A pályázati tervünk építészeti koncepciójának megfogalmazásakor elsődleges szempontunk a parkhoz való illeszkedés. Ez határozza meg épületeink, pavilonjaink tömegformálását, anyaghasználatát, részletképzését egyaránt.

A sportcsarnok formálását három szempont alakítota. Egyrészt meghatározó a táj geometriai viszonyaira, domborzatához való illeszkedés, másrészt, a park elemeihez – mind az épített környezetéhez utakhoz, további pályákhoz – való kapcsolódás, harmadrészt, hogy az épület minél szervesebb részét képezze környezetének, határai ne jelentsenek gátat, sokkal inkább a környezet, a park irányába való megnyitást, zavartalan kapcsolatot segítsék.

A Városmajor kisebb alapterületű funkcióit egységesen kezeltük, parkba illeszkednek semleges kialakításukkal. Fontosnak érezzük, hogy a park egységes képet kapjon, ne terheljük karakteres egymástól is eltérő elemekkel, melyek azonban a park történetének újab szakaszát közös nyelvezettel jelölje ki. A pavilonok egyszerű képlet alapján működnek. Lebegő tető alatt minimális zárt kiszolgálóterület található.