Projekt neve:

Városmajori Szabadtéri Színpad

Projekt típusa: közösségi és kulturális, ötletpályázat, Projektek, Tervtípus
Díjazás: megvétel
Projekt éve: 2019
Méret: 3 600 m2
Keresőszavak: kultúra, park, városmajor
Látványtervező: Répás Ferenc

Jelenleg a városmajori park túlzsúfolt terület, értékei túlhasználtsága miatt háttérbe szorulnak, a szabadtéri színpad tervezését a park rendezésével kezdtük. A parkban alapvetően három meghatározó funkciócsoport van jelen: kulturális, sport és rekreációs funkciók, elhelyezkedésük, kapcsolataik jelenleg tisztázatlanok.

Tervünkben továbbra is ezekkel számolunk, de rendezésükre zónákat határozunk meg, melyek a park hosszanti irányában követik egymást. A kultúra és a sport zónák egy-egy tér köré szerveződnek, a kultúra terén helyet kaphat a piac, könyvvásár, tematikus események, télen korcsolyapálya.

Két tér között két párhuzamosan futó út hosszirányban végigmegy a parkon,  a közbenső terület a  park legvédettebb zónája ahol helyet kaphatnak szabadtéri sportpályák , játszótér, kutyafuttató, kondipark, sakkasztalok és a szabadtéri színpad.

A közönségforgalmi rész elemelésével az előadásra várakozókat, szünetben pihenőket a fák lombkoronája közé emeljük. Ilyen módon a színház belső terét a nézőtérrel együtt kerítések és falak helyett a természet határolja, belső tere kinyílik a környező fás liget felé, miközben a jegyek ellenőrízhetősége is biztosított. Tető domboldallal folytatódik, lelátót képezve a színháznak.