Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Workplaces for Tomorrow - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Workplaces for Tomorrow

Projekt típusa: közösségi és kulturális, oktatás és iroda, ötletpályázat, Projektek, tervpályázat, Tervtípus
Projekt éve: 2020
Keresőszavak: jövő, munkahelyek, várostervezés
Látványtervező: Falussy Bence

Ezt a tervet a Because Architecture Matters által kiírt pályázatra készítettük. A pályázatí kiírás nagy szabadságot adott a pályázók számára a kérdés csupán annyi volt: mit gondolunk a munkahelyek jövőjéről? Pályamunkánk fiktív helyszíneken, keres átfogó választ a kérdésre.

Napjainkban irodai munkahelyeit tekintve az egyes emberekre jutó terület mérete többnyire végletek között mozog. Az egymástól való nagy távolságot jelentő cellás irodák, home office izolált környezete meglehetősen ingerszegény.  A co-working típusú irodaterek sokféle interakcióra adnak lehetőséget, mely segíti az inspirálódást, motiváció fenntartását,  negatívumuk sok esetben a zsúfoltság, a privátszféra hiánya, nem biztosítanak optimális egyéni komfortérzet, nem egészséges környezet. Az egyes funkciók városokon belüli eloszlása nem egyenletes. Az irodaházak  gócpontokban sűrűsödnek, ahol sok esetben csak ez a funkció és kiszolgáló egységei vannak jelen.  Emiatt az emberek sokat ingáznak a lakóhelyük és munkahelyük között, mely jelentős plusz ráfordítást és károkat okoz, mind idő, pénz, környezet szempontjából. Ezentúl az egyes területek időbeli kihasználtsága sem optimális: az irodanegyedek munkaidő után, hétvégén kihaltak, míg a lakóterületeken sok esetben nappal alig vannak.

Pályázatunkban mind a város, mind az egyes épületek,  és a dolgozók igényei esetén is azt keressük, hogyan érhető el optimális sűrűség, eloszlás.

“PUBLIC  LANDSCAPE”

Összefüggő nyilvános tér, mely külső közterekkel közvetlen kapcsolatban áll. Térrészei egyszerűen és gyorsan oszthatók, összevonhatók, alakíthatók az aktuális funkció, használat igényei szerint. A szomszédos terekhez – legyen az privát irodatér, vagy egy kávézó nyilvános területe – kapcsolódva, de azoktól függetlenül is működhetnek. A flexibilitása a használat egyenletesebb eloszlását eredményezi, mely az idő és térbeli sűrűsödések megszűntetését, élhetőbb környezetet eredményez.

A technika a legtöbb esetben lehetővé teszi, hogy a munkánkat bárhol elvégezhessük, nincs szükség az irodaházba való bejáráshoz, ugyanazt a munka elvégezhető az  irodai környezet előnyeit élvezve – mint a társasági interakció és az otthonról való kimozdulás – a közlekedés negatívumait kiküszöbölve egy az adott dolgozó otthonához közel lévő munkahelyen is.

Az egyéni, koncentrált odafigyelést igénylő feladatok elvégzése egyre gyakrabban az otthonokba szökik át, a csapatmunka helye azonban továbbra is nagyrészt az irodatér marad. Ezáltal egyre nagyobb szerep jut a könnyen elérhető, jól kialakított és alakítható, praktikus és inspiráló közösségi terek számára.

Jelenleg az irodaházak zárt épületet képeznek, nagy részük csak a dolgozók számára elérhető, melyben a közösségi terek – mint a teakonyhák, workshop terek, vagy pihenők – szigetekként jelennek meg. Tervünkben a publikus terek, olyan összefüggő területet jelentenek, melynek egyes térrészei ha arra van szükség a szomszédos munkahelyhez kapcsolódnak.

Azonban szerepük nincs erre redukálva, munkaidőn kívül, kihasználatlanság esetén a környéket szolgálják, más funkciót kiszolgálva akár nyugdíjasklub, szakkörök, kávézó bővületeként, vagy közösségi konyhaként is működhetnek.

Szuburbán, kisvárosi területeken is megjelenik az irodai munkavégzés lehetősége, és a hozzá tartozó kiszolgáló funkciók: kávézók, pihenőterek, előadások helyszínei.  Jelenleg ezeken a területeken alapvetően hiányzó funkció, itt a szükséges épületállományt ki kéne építeni.

A városközpontok sok esetben túlságosan zsúfoltak, a jelenlévő irodaterekhez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű közösségi tér, zöldfelület. Azonban ezeken a területeken jellemzően nagy mennyiségű kihasználatlan tér található. Ezek belakásával, átalakításával a probléma kezelhető.

Azzal, hogy nem kell mindenkinek az irodába bejárni, az irodanegyedekben lévő munkahelyek egy része kiürül. A felszabadult terekben más funkció is helyet kaphat, egyrész nőhet a közös pihenőterek, közösségi és szórakozó terek aránya, másrészt itt is megjelenhet a lakó funkció és kiszolgáló helyei.