Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs/www.deichlerjakab.com/home/www/wp/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Future Library - Deichler Jakab Stúdió
Projekt neve:

Future Library

Projekt típusa: hasznosítás, oktatás és iroda, ötletpályázat, Projektek, Tervtípus
Díjazás: 2. díj
Projekt éve: 2019
Méret: 650 m2
Keresőszavak: belső tér, egyetem, könyvtár, tanulótér
Látványtervező: Falussy Bence

A Genovai Egyetem ötletpályázatot írt ki fizika tanszékük könyvtárának megújítására. A jövő könyvek utáni könyvtárának megfogalmazását tűzték ki célul, melyhez adott volt egy zárt, külső kapcsolatokkal nem rendelkező, nagy belmagasságú terem és a hosszoldalán hozzá csatlakozó alacsonyabb galéria.

Alapfelvetésünk szerint a könyvtárak funkciója a tudás tárolásának és átadásának helyéből folyamatosan alakul át a napjainkban már bárhol elérhető információ feldolgozásának, a  tudás kinyerésének tereire. Az információ feldolgozásának számtalan módja lehetséges. Az egyéni tanulástól kezdve, csoportmunkán, előadásokon keresztül, mindezt tehetjük ülve, fekve, vagy akár állva, digitális vagy analóg eszközök segítségével. A könyvtárak a tanulás változatos tereivé válnak, ahol egyszerre vannak jelen a privát és a publikus zónák, különböző méretű zárt és nyitott terek.

Tervünkben egy önálló belső világot hoztunk létre, amelyet egy „terep” és „felhő” határoznak meg. A két elem kölcsönhatásaként létrejövő “tanulási táj” számtalan lehetőséget teremt a folyamatosan változó igények kiszolgálására.

A terep különböző szintjei átmenetet teremtenek az alacsony belmagasságú, privát jellegű és a nagy belmagasságú, publikus zóna között. Az épület különböző méretű és kialakítású részei számtalan eltérő használat kombinációjának adnak teret. A különböző magasságviszonyai mellett terepvonalak ívei is alakítják.

A felhő felületét fix, de különböző magasságú lámpák és mozgatható rolók alkotják. A használók a felettük lévő lámpák fényerejét számukra megfelelőre állíthatják, valamint a mozgatható rolók segítségével a tér oszthatóvá válik.

A könyvtárat létrehozó két elem – terep és felhő – interferenciája, a köztük kialakuló téri helyzetek változatos használatú teret eredményeznek, ahol az interakciók különböző módjai válnak lehetővé.

 

Az egyetemisták máshogy használják a könyvtárat délelőtt, mint délután, más a könyvtár kihasználtsága a hét egyes napjain, és más feladatokat kell ellátnia a szemeszter folyamán: a vizsgaidőszakban inkább a csöndes tanulás, a leadási időszakokban a csapatmunka jellemző. A könnyű mobil bútorok – asztalok, székek, párnák – egyszerűen mozgathatók, csoportba rendezhetők. Ezáltal az egyéni tanulás és csoportmunka mellett, azzal egy időben prezentáció, kisebb előadás is tartható, viszont ha szükséges, az egész terem elválasztott egységekből álló, tanulótérré alakítható.